Als een berg tegen bidden op zien.

Wie kent dat gevoel niet: je wilt bidden maar je ziet er als een berg tegenop. We kunnen ons er zelfs schuldig over voelen want dat zijn toch verkeerde gevoelens en gedachten?

Ik wil je bemoedigen met de gedachte dat iedereen daar wel eens mee te worstelen heeft. Hoe dat komt? Omdat bidden niet natuurlijk is waardoor onze vleselijke natuur af en toe vreselijk in opstand kan komen.

Iemand die letterlijk een berg moest beklimmen om God te ontmoeten was Mozes. Deze man wordt in de Bijbel een vriend van God genoemd en hij sprak met God van aangezicht tot aangezicht. Hij ontmoette God niet alleen op de berg maar ook op andere plekken.

Waar haalde Mozes zijn motivatie vandaan? Hoe kunnen wij gemotiveerd blijven om te blijven bidden?

Hier volgen een aantal lessen uit het leven van Mozes:

1. Mozes durfde uit zijn comfort zone te stappen.

In dit geval is de comfort zone de plek waar ons ‘vlees’ zich prettig en veilig voelt. Mozes ging van zijn comfort zone naar zijn ‘contact zone’ met God1. Laatst genoemde is de plek waar onze geest wil zijn en gesterkt wordt. Wanneer je zelf niets onderneemt om te veranderen, dan zal je motivatie nooit toenemen. De eerste stap is jezelf als het ware “een schop onder de kont” te geven zodat je uit jouw comfort zone komt.

2. Mozes stapte over zijn negatieve zelfbeeld heen.

Zijn zelfbeeld was ook niet bepaald positief en hij vroeg zich regelmatig af of hij wel de juiste persoon was voor de taak2. Maar uiteindelijk ontdekte hij dat God meer in hem zag dan hijzelf. Hij voelde zich gewaardeerd bij God en dat motiveerde Mozes om God nog meer te gaan zoeken.

3. Mozes stelde zijn doelen niet te hoog.

Te grote doelen maakt dat we er soms als een berg tegen op zien en dan is motivatie ver te zoeken. Regelmatig zocht hij God in de woestijn voor advies en raad3 voor de volgende stap van de reis. Zijn einddoel was niet zo snel mogelijk in Kanaän komen, maar wat is de volgende stap? Vaak zie je alleen de weg die je nog voor je hebt, maar merk je niet dat je ook al heel ver gekomen bent. Wanneer je ziet hoeveel je hebt bereikt, motiveert dat je om door te gaan.

4. Mozes was een doorzetter.

Wanneer het een keertje mis ging begon hij gewoon weer opnieuw4. Wanneer je doorzet zie je resultaat en dit motiveert je nog meer om door te gaan op de weg waarop God je leidt.

  1. Exodus 3:4 ↩︎
  2. Exodus 3:12 ↩︎
  3. Exodus 33:13 ↩︎
  4. Exodus 32:30-31 ↩︎